15 grudnia 2013

Kotleciki wieprzowe na szybko

Dawno nie było przepisu na blogu. Ostatnimi czasy muszę się skupić bardziej na innych projektach i dlatego możecie odnosić wrażenie, że jakoś tak pusto i cicho na blogu. Na otarcie łez proponuję szybkie danie obiadowe. Zapraszam.


Zakupy:
500 g filetu wieprzowego pokrojonego na 12 równych porcji
0,5 łyżki papryki czerwonej
0,5 łyżki soli
trochę pieprzu
12 plasterków boczku
200 ml śmietanki
1,5 łyżki keczupu
1 łyżka koniaku


Przygotowanie:
Każdą porcję mięsa przyprawiamy i owijamy plasterkiem boczku. Układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220˚C. W międzyczasie ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy keczup, koniak i trochę pieprzu. Składniki dokładnie mieszamy i tak przygotowany sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy w piekarniku ok. 5-7 minut, aż sos się zagrzeje (można też podawać z zimnym sosem). Gotowe!

My zjedliśmy kotleciki z makaronem i warzywami z szybkowaru (marchewka, brokuł i koper).



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz