19 września 2013

Ciasto cytrynowe

Kupiliśmy cytryny i jak się okazało zdecydowanie za dużo. W związku z tym postanowiłam upiec orzeźwiające i wilgotne ciasto cytrynowe.

250 g margaryny do pieczenia ucieramy na puszystą masę z 250 g cukru. Dodajemy 5 jajek i skórkę z 2 cytryn. Następnie dodajemy 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli i łączymy dokładnie wszystkie składniki.

Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia (lub natłuszczamy) i wypełniamy przygotowaną masą. Pieczemy około 50-60 minut (w zależności od piekarnika). 

Po upieczeniu wykładamy na kratkę i zostawiamy do przestudzenia. W międzyczasie przygotowujemy polewę, którą bedziemy nasączać ciasto: 100 ml soku z cytryny (ok. 2-3 cytryny) mieszamy z 100 g cukru pudru.

Ciasto nakłuwamy patyczkiem do szaszłyków i nasączamy przygotowaną polewą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz