25 sierpnia 2013

Ryba w sosie paprykowym

Dawno już nie było propozycji obiadowej, dlatego dzisiaj chciałabym Wam zaproponować lekki posiłek. 

Jest prosty w przygotowaniu, nie trzeba długo "przy nim stać", a do tego jest pyszny!

Zakupy:
400 g sandacza lub innej ryby bez ości pokrojonej w ok. 2 cm kawałki
800 g papryki czerwonej i żółtej, obranej ze skórki i pokrojonej w paseczki o szerokości ok. 1 cm
1 łyżka świeżej pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżka świeżego oregano, drobno posiekanego
1 cebula (można zastąpić szczypiorkiem), drobno posiekana
1 ząbek czosnku
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy 
sól, pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażyć i dodać paprykę i chwilę podsmażyć. Następnie dodać bulion i zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok. 5 minut - warzywa powinny być prawie ugotowane. 1/3 warzyw przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować i przełożyć na patelnię. Następnie dodać rybę i na małym ogniu gotować ok. 8 min. Następnie dodać pietruszkę i oregano, doprawić solą i pieprzem.

Do potrawy pasuje polenta, ryż albo risotto. My zjedliśmy z tym ostatnim. Pycha!



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz