02 marca 2013

"Swiss made" czyli co?

"Swiss made" kojarzy się (przynajmniej mi) z wysoką jakością, niezawodnością i prestiżem. Chyba najbardziej znanymi szwajcarskimi produktami są: zegarki, sery i scyzoryki.






Średnio za produkty oznaczone "Swiss made" zapłacimy około 20% więcej. Co więc kryje się za tym określeniem?

Szwajcarskość produktów określa procent produkcji, który odbywa się na terenie Konfederacji. W roku 2007 Federacja Zegarmistrzowska (Fédération Horlogère [FH]) podjęła decyzję o zaostrzeniu przepisów. Zaproponowano wtedy, żeby zegarki kwarcowe były co najmniej w 60% produkowane w Szwajcarii, a mechaniczne w 80%. Nieco później projekt został przedłożony Szwajcarskiej Radzie Związkowej (Bundesrat), a następnie Parlamentowi. Została podjęta decyzja, że nie tylko zegarki, ale też inne produkty powinny spełniać wymogi zaproponowane przez FH. 

Kupując produkty z oznaczeniem "Swiss made" możemy być pewni, że następujące produkty co najmniej w takiej części zostały wyprodukowane w Szwajcarii:
- produkcja - 60%,
- konfitury, wyroby cukiernicze - 60%,
- sery - 80%,
- produkty mleczne - 100%.

1 komentarz: