03 lutego 2013

Ryba w nowej odsłonie

Dzisiaj propozycja na danie szybkie, zdrowe i dietetyczne.

Potrzebujemy:
500 g słodkich ziemniaków (mogą być też normalne ziemniaki)
25 g masła pokrojone w malutkie kosteczki
4 filety rybne (sandacz, morszczuk czy inna, którą lubisz)
1 pomarańcza
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
1 łyżka tymianku (opcjonalnie do posypania ryby po upieczeniu)
papier do pieczenia

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroimy w cieniutkie plasterki (ok. 2 mm) i układamy na papierze do pieczenia. Na ziemniaki kładziemy kosteczki masła. Następnie ryba, plaster pomarańczy (ok. 3 mm grubości) i gałązka tymianku. Przyprawiamy. Papier zawijamy w taki sposób, żeby nie uciekała para. Paczuszkę kładziemy na blaszce do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym filetami.






W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i po osiągnięciu temperatury wkładamy blaszkę do piekarnika (środkowy poziom). Po 20 minutach danie jest gotowe!






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz