22 listopada 2012

Pomysł na pyszny obiad...

Geschnetzeltes Wunder

Danie jest sycące, doskonale smakuje i dlatego powinniście go spróbować. My zjedliśmy z ryżem. Było przepyszne!

Do kupienia (sos):
- 0,5 kg piersi z kurczaka, którą trzeba pokroić na małe kawałeczki,
- masło do podsmażenia kurczaka (można oczywiście użyć oliwy z oliwek albo oleju),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (najlepiej świeżego),
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki curry,
- tabasco,
- 1 łyżka keczupu,
- 200 ml białego wina,
- 300 ml bulionu (może być z kostki),
- 100 ml koniaku,
- 250 ml śmietany,
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej (może być zwykła mąka),
- sól, pieprz, pieprz cayenne.

Do kupienia (ryż):
- 2 filiżanki ryżu,
- 2,5 filiżanki wina białego,
- kostka rosołowa,
- mała cebula.

Przygotowanie mięsa (proponuję jednocześnie przygotowywać ryż):
1. Mięso podsmażyć na maśle i doprawić do smaku.
2. Przełożyć do naczynia, które nie uszkodzi się w wyniku flambirowania. Wlać koniak, podpalić i flambirować przez minutę.

Jeżeli korzystacie z okapu podczas gotowania, to nie zapomnijcie go wyłączyć przed flambirowaniem!
Przygotowanie sosu:
1. Rozpuścić na patelni łyżkę masła, dodać cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i zeszklić. Następnie dodać rozmaryn, paprykę, curry, tabasco i keczup.
2. Dodać wino, zagotować i zredukować płomień. Dodać bulion i zagotować.



3. W międzyczasie połączyć śmietanę ze skrobią (w taki sposób, żeby nie było grudek).
4. Powoli dodawać śmietanę do sosu do całkowitego połączenia składników. Doprowadzić do gotowania.
5. Dodać mięso i jeszcze przez chwilę gotować.

Przygotowanie ryżu:
1. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę drobno posiekaną i krótko podsmażyć.
2. Dodać ryż i chwilę podsmażyć.
3. Dodać wino i 1,5 filiżanki wody.
4. Dodać kostkę rosołową i wymieszać składniki.
5. W czasie gotowania od czasu do czasu mieszać, żeby ryż nie przywarł do dna.

Porcja dla 3-4 osób. Przygotowanie zajęło nam ok. 45 minut.

Efekt końcowy:

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz